top of page
 • Foto van schrijverDimi

Wat is goed voor het kraakbeen in de gewrichten? door Vitakruid

Kraakbeen is een belangrijk onderdeel van de gewrichten. Het zorgt ervoor dat botten soepel over elkaar kunnen glijden. Niet onbelangrijk dus. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen voor het behoud van gezond kraakbeen.* We geven tips over voeding, beweging en andere factoren die hierbij een rol spelen.

Lees verder onder de afbeelding

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is kraakbeen?

 • Wat is goed voor het behoud van gezond kraakbeen?*

 • Extra voedingsstoffen voor botten en gewrichten

 • Tot slot

Wat is kraakbeen?

Kraakbeen is een zacht, veerkrachtig weefsel dat de uiteinden van botten bedekt. Het zorgt voor een soepele beweging van de botten in de gewrichten. Kraakbeenweefsel bestaat uit collageenvezels en proteoglycanen. Collageen geeft kraakbeen zijn stevigheid, terwijl proteoglycanen ervoor zorgen dat het weefsel soepel is.

Waar zit kraakbeen?

Kraakbeen is een belangrijk weefsel dat zich niet alleen in de gewrichten bevindt, maar ook op andere plekken in het lichaam. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Tussenwervelschijven: de tussenwervelschijven in de wervelkolom bevatten kraakbeen dat de wervels van elkaar scheidt.

 • Oor: het weefsel zit in de oorschelp, het trommelvlies en de gehoorbeentjes, waardoor het oor zijn vorm en flexibiliteit krijgt.

 • Neus: kraakbeenweefsel zit in de neusbrug, de neusvleugels en het septum , waardoor de neus zijn vorm en stevigheid krijgt.

 • Luchtpijp: kraakbeenringen in de luchtpijp zorgen ervoor dat deze open blijft en lucht kan doorstromen.

 • Ribbenkast: het weefsel zit tussen de ribben en het borstbeen in. Dit zorgt ervoor dat de borstkas kan uitzetten bij het ademhalen.

Verschillende soorten kraakbeen

Er zijn verschillende soorten, elk met specifieke kenmerken en functies. De belangrijkste soorten zijn:

 • Hyalien kraakbeen: het meest voorkomende type. Het is doorzichtig en heeft een glad oppervlak. Dit weefsel komt voor in de gewrichten, ribben, neus en luchtpijp.

 • Elastische kraakbeen: dit type is flexibeler dan hyalien kraakbeen en kan veel spanning verdragen. Denk aan het kraakbeen in het oor en het kraakbeen in de neus.

 • Fibreus of vezelig kraakbeen: dit weefsel is sterker en minder flexibel dan hyalien kraakbeen. Het komt voor in de wervelkolom en de ribben.

Wat is goed voor het behoud van gezond kraakbeen?*

Het kraakbeen in de gewrichten kan op verschillende manieren ondersteund worden. De juiste voeding en regelmatige beweging zijn hier voorbeelden van. We bespreken 6 belangrijke tips.

1. Gezond gewicht

Een gezond gewicht vermindert de belasting op de gewrichten. Als je te zwaar bent, moeten je gewrichten harder werken om je lichaamsgewicht te dragen.

2. Regelmatige beweging

Regelmatige beweging is goed voor je gewrichten. Spieren rondom gewrichten ondersteunen en stabiliseren de gewrichten, waardoor ze minder belast worden. Bovendien bevordert beweging de bloedcirculatie en helpt het bij het behoud van een gezond gewicht.

3. Een gezond voedingspatroon

Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen uit je dieet is belangrijk voor het behoud van gezond kraakbeen.* De antioxidanten vitamine C en mangaan zijn met name goed voor het kraakbeen.* Ze helpen onder andere bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.*

Vitamine C & kraakbeen

Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen wat belangrijk is voor het kraakbeen en de botten.* Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn fruit en groenten, zoals citrusvruchten, paprika, kiwi’s, boerenkool, spruitjes en aardbeien.

Mangaan & kraakbeen

Mangaan draagt bij tot de normale vorming van bindweefsel, is goed voor de aanmaak van kraakbeen en ondersteunt de botten.* Dit mineraal komt voor in voedingsmiddelen zoals mosselen, haver, quinoa, hazelnoten, pijnboompitten, walnoten, chiazaad, bonen en kikkererwten.

4. Overbelasting vermijden

Gewrichten kunnen overbelast raken door een onjuiste lichaamshouding, het tillen van zware spullen of overmatig sporten. Sommige sporten zijn belastend voor de gewrichten vanwege herhaalde schokken zoals hardlopen, basketbal, voetbal, tennis, gewichtheffen, crossfit, rugby, boksen, skiën en snowboarden.

5. De juiste schoenen

Goede schoenen bieden ondersteuning en schokdemping, waardoor de gewrichten belast worden. Kies schoenen die goed passen, de voetboog en enkels ondersteunen, demping hebben en geschikt zijn voor je activiteiten (wandelen, hardlopen, voetballen etc.).

6. Voldoende hydratatie

Kraakbeen bestaat voor ongeveer 80 procent uit water. Voor het handhaven van de juiste hydratatie in het lichaam is het belangrijk om voldoende te drinken, ongeveer 2 liter water per dag.

Extra voedingsstoffen voor botten en gewrichten

Gewrichten worden ondersteund door een gevarieerd eetpatroon, voldoende beweging en een gezonde leefstijl. Een supplement kan deze basis aanvullen. Atrimove® Glucosamine complex (te koop bij Power2Heal) is speciaal ontwikkeld voor de ondersteuning van de botten, spieren en gewrichten.*

Voordelen product

 • Goed voor botten en spieren*

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen*

 • Hoge dagdoseringen: Glucosamine (1750 mg), Chondroïtine (1500 mg) en MSM (3000 mg)

Atrimove® Glucosamine complex poeder

Glucosamine, chondroïtine en MSM

Atrimove® bevat onder andere de combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. In voeding zijn ze terug te vinden in schelpdieren, krabben en kreeften. Een maximale dagdosering (5 tabletten) Atrimove® levert maar liefst 1750 milligram elementair glucosamine, 1500 milligram chondroïtine en 3000 milligram MSM.

Goed voor het kraakbeen*

Mangaan en vitamine C mogen niet ontbreken in de formule van Atrimove®. Deze belangrijke voedingsstoffen zijn betrokken bij de aanmaak van kraakbeen, waaronder in de gewrichten.* Mangaan levert een bijdrage aan de normale vorming van bindweefsel en vitamine C draagt bij tot de vorming van collageen wat belangrijk is voor het kraakbeen.*

Goed voor botten en spieren*

Atrimove® bevat ook calcium, magnesium en vitamine D. Deze nutriënten dragen bij aan het behoud van sterke botten en spieren, belangrijke onderdelen van de gewrichten.* Calcium en magnesium zijn mineralen die in de botten worden opgeslagen. Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen en verhoogt de calciumopname in de botten.*

Tabletten of poeder?

Atrimove® Glucosamine complex is verkrijgbaar in tabletvorm en poedervorm (te koop bij Power2Heal). Eén maatschep poeder staat gelijk aan de inhoud van 5 tabletten.

Atrimove poeder is geschikt voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Bovendien krijg je met slechts één maatschep de volledige dagdosering binnen . Het poeder kan moeiteloos aan je favoriete drankje worden toegevoegd of in je yoghurt worden gemengd.

Voor degenen die de bittere smaak van poeder minder prettig vinden, zijn de tabletten een goede optie. Daarnaast bespaar je met tabletten tijd en voorkom je geknoei.


Tot slot

Voeding, beweging en een gezond gewicht zijn de belangrijkste factoren voor het behoud van gezond kraakbeen.* Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die goed zijn voor de aanmaak van kraakbeen, zoals vitamine C en mangaan.* Voldoende beweging helpt je gewrichten te ondersteunen en te stabiliseren, terwijl een gezond gewicht de belasting op je gewrichten verlaagt. Atrimove® Glucosamine complex kan een ondersteunende rol spelen.

*Toegestane gezondheidsclaims


Artikel gepubliceerd in www.vitakruid.nl

3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page