top of page
 • Foto van schrijverDimi

Waarom is massage belangrijk voor lichaam en geest?

Bijgewerkt op: 24 mei 2023


Massage kan een krachtig middel zijn om u te helpen uw gezondheid en welzijn, van je lichaam in eigen hand te nemen. Kijk of het iets voor u is.

Massage was vroeger alleen beschikbaar in luxe kuuroorden en luxe gezondheidsclubs. Tegenwoordig wordt massagetherapie aangeboden in bedrijven, klinieken, ziekenhuizen en zelfs op luchthavens. Als u nog nooit massage hebt geprobeerd, lees dan meer over de mogelijke gezondheidsvoordelen en wat u kunt verwachten tijdens een massagesessie.


Voordelen van massage

Massage wordt steeds vaker aangeboden naast de standaardbehandeling voor een breed scala aan medische aandoeningen en situaties.

Voordelen van massage kunnen zijn:

 • Vermindering van stress en meer ontspanning

 • vermindering van pijn, spierpijn en spanning

 • Verbetering van de bloedsomloop, energie en alertheid

 • Verlaging van hartslag en bloeddruk

 • Verbetering van de immuunfunctie

Hoewel meer onderzoek nodig is om de voordelen van massage te bevestigen, hebben sommige studies aangetoond dat massage ook nuttig kan zijn voor:

 • Angst

 • Spijsverteringsstoornissen

 • Fibromyalgie

 • Hoofdpijn

 • Slapeloosheid door stress

 • Lage rugpijn

 • Myofasciaal pijnsyndroom

 • Zenuwpijn

 • Verrekkingen of verwondingen van de weke delen

 • Sportblessures

 • Temporomandibulaire gewrichtspijn

 • Pijn in bovenrug en nek

Naast de voordelen voor specifieke aandoeningen of ziekten, genieten sommige mensen van massage omdat het vaak gevoelens van zorg, comfort en verbondenheid opwekt.

Ondanks de voordelen is massage niet bedoeld als vervanging van reguliere medische zorg. Laat uw arts weten dat u massage probeert en zorg ervoor dat u alle standaardbehandelplannen volgt.


Risico's van massage

Sommige vormen van massage kunnen de volgende dag een beetje pijnlijk zijn, maar massage is normaal gesproken niet pijnlijk of ongemakkelijk. Als een deel van uw massage niet goed aanvoelt of pijnlijk is, zeg het dan meteen.


Wat u kunt verwachten tijdens een massage

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op een massage. Voordat een massagesessie begint, moet uw massagetherapeut u vragen naar eventuele klachten, uw medische voorgeschiedenis en wat u hoopt te bereiken met de massage. Uw massagetherapeut moet u uitleggen wat voor soort massage en welke technieken hij of zij zal gebruiken.

Tijdens een typische massagesessie kleed je je uit of draag je loszittende kleding. Kleed u alleen zo ver uit dat u zich comfortabel voelt. Je ligt meestal op een tafel en bedekt jezelf met een laken. Uw massagetherapeut verlaat de kamer wanneer u zich voor de massage uitkleedt en wanneer u zich daarna aankleedt. U kunt ook gemasseerd worden terwijl u volledig gekleed in een stoel zit. Uw massagetherapeut moet een evaluatie uitvoeren door middel van aanraking om pijnlijke of gespannen gebieden te lokaliseren en te bepalen hoeveel druk moet worden uitgeoefend.

Een massagesessie kan 10 tot 90 minuten duren, afhankelijk van het soort massage en hoeveel tijd u hebt. Welke soort massage je ook kiest, je moet je tijdens en na de massage rustig en ontspannen voelen. Adem tijdens de massage normaal.

Uw massagetherapeut kan tijdens uw massage muziek afspelen of tegen u praten, maar u kunt hem of haar zeggen dat u liever stil bent.

Als een massagetherapeut te hard drukt, vraag dan om lichtere druk. Soms heb je een gevoelige plek in een spier die aanvoelt als een knoop. Het zal waarschijnlijk ongemakkelijk zijn terwijl uw massagetherapeut het wegwerkt. Maar als het pijnlijk wordt, zeg het dan.


Een massagetherapeut vinden

Wees niet bang om een potentiële massagetherapeut vragen te stellen als:

Bent u bevoegd, gecertificeerd of geregistreerd?

Wat is uw opleiding en ervaring?

Hoeveel massagesessies denk je dat ik nodig heb?

Bij DS Beauty, is uw masseur Dimitri, gecertificeerd door de Vlaamse Overheid. Er is een opleiding gevolgd bij Syntra, die erkend is door de Vlaamse overheid.


De boodschap over massage

Vergeet de gedachte dat massage alleen een manier is om jezelf te verwennen. Integendeel, massage kan een krachtig middel zijn om u te helpen uw gezondheid en welzijn in eigen hand te nemen, of u nu een specifieke gezondheidstoestand hebt of gewoon een andere stressverlichter zoekt. U kunt zelfs leren hoe u thuis zelf kunt masseren of hoe u met een partner kunt masseren.


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page