top of page
  • Foto van schrijverDimi

Triggerpoints en spierknopen massage

Als je regelmatig masseert, ben je je waarschijnlijk wel bewust van het begrip spierknoop, maar wat zijn het precies? En wat is het verband tussen een spierknoop en een triggerpoint?


Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints zijn simpelweg gevoelige plekken op je lichaam die 'triggeren' of ongemak veroorzaken. Deze gevoelige plekken komen veel voor en velen van ons hebben ze, maar voor sommige mensen kunnen ze echt lastig worden. Ze komen vaak voor op gevoelige plekken zoals schouders en nek, maar ze kunnen overal opduiken en bij sommige mensen veel pijn veroorzaken.


Een triggerpoint is als een 'knoop' in je spier, of in de fascia (het dunne omhulsel rond elke spier) en wordt daarom vaak een spierknoop genoemd. Voor een massagetherapeut voelt het als een harde samentrekking van de spiervezels die ermee verbonden zijn, als een strakke band rond de spier. Triggerpoints in spieren zijn 'myofasciale triggerpoints' - en er zijn andere soorten triggerpoints die overal in het lichaam kunnen voorkomen, op je huid, ligamenten en pezen, en op littekenweefsel.


Hoe kun je zien of je een spierknoop of triggerpoint hebt?

Je kunt zien waar je eigen triggerpoints zitten; als je ze met enige druk aanraakt, zul je merken dat ze pijn gaan doen, of meer pijn gaan doen. Vaak liggen ze ook in de buurt van probleemgebieden, dus als je rugklachten hebt, liggen je triggerpoints waarschijnlijk rond je rug, nek en schouders, hoewel dat niet altijd het geval is. Het scala aan sensaties dat je van een triggerpoint kunt voelen kan ook heel breed zijn: van intense pijn tot een doffe, kloppende pijn. Sommige mensen voelen 'pinnen en naalden' of gevoelloosheid.


Waardoor ontstaan triggerpoints?

Eén theorie is dat ze te wijten zijn aan een soort overbelasting van de spieren - als je te hard of te zwaar hebt getraind, of gewoon niet goed op je houding hebt gelet.


Hoe worden Trigger Points behandeld?

Als je een pijnlijke plek opmerkt en naar een massagetherapeut wilt gaan voor advies, raden we je aan eerst met je medisch adviseur te overleggen om er zeker van te zijn dat een eventuele zwelling of pijn alleen het gevolg is van spierspanning en niets ernstigers.


Als u eenmaal gecontroleerd bent, kunnen we het probleem bekijken en u helpen het te genezen met massage.


Een goede massagetherapeut kan werken op uw triggerpoints en spierknopen en deze zachtjes maar stevig loslaten. Hij kan je ook helpen met massagetechnieken die je tussen de behandelingen door thuis kunt uitproberen en die het ongemak verlichten en helpen voorkomen dat de spierknopen zich opnieuw opbouwen.


Triggerpoints en gevoelige plekken kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken, waardoor je vaak beperkt wordt in je bewegingen en in je mogelijkheden om de activiteiten te doen die je wilt. U hoeft deze pijn echter niet te verdragen, met wat actie van uw kant kunt u pijnvrij worden!


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page