Wetenschappelijk gezien behoort "Spinacia oleracea", bekend als spinazie, tot de amarantenfamilie.
Spinazie komt oorspronkelijk uit Perzië, maar wordt nu voornamelijk in de VS en China geproduceerd. Het zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten en staat bekend als zeer gezond.
Het eten van spinazie helpt bij de gezondheid van de ogen, vermindert oxidatieve stress, voorkomt kanker en verlaagt de bloeddruk.
Wat zijn de gunstige effecten van spinazie?
Goed voor huid, haar en nagels
Vitamine A in spinazie beschermt de huid tegen UV-straling. Het bestrijdt oxidatieve stress. Regelmatige consumptie van spinazie beschermt de gezondheid van de huid.
Spinazie bevat ook vitamine veel C.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C de collageensynthese kan verhogen. Het magnesium en ijzer in groenten worden ook verondersteld de gezondheid van het haar te ondersteunen. IJzertekort kan haaruitval veroorzaken.
Helpt haaruitval tegen te gaan.
Spinazie helpt bij gewichtsverlies
Sommige onderzoeken tonen aan dat spinazie het hongergevoel kan onderdrukken. Bij vrouwen met overgewicht die gedurende 5 maanden 3 gram spinazie-extract innamen, was het gewichtsverlies na inname 43%.
Vermindert het risico op kanker
Glucoglycerolipiden spelen een rol bij het voorkomen van kanker. Ze kunnen dit bereiken door mogelijk de groei van tumoren te remmen.
Helpt bij de behandeling van diabetes
Spinazie verhoogt de verzadiging en vermindert zo de postprandiale glucosereacties. Dit wordt toegeschreven aan het hoge vezel- en watergehalte van de groente.
De groente bevat ook nitraten. Het kan ook ontstekingen verlichten, wat een primaire risicofactor voor diabetes is.
Helpt bij het reguleren van de bloeddruk
De nitraten in thee verbeteren de endotheelfunctie en kunnen het bloeddrukniveau sterk verlagen, waardoor de gezondheid van het hart verbetert.
Comments