top of page
Foto van schrijverDimi

Artisjok gezond? Eigenschappen waarvan je niet wist dat ze die hadden! + Recept


Artisjokken zijn rijk aan vezels en helpen constipatie tegen te gaan en verbeteren de spijsvertering dankzij hun reinigende eigenschappen.

7+ Genezende toepassingen voor artisjokken


Toepassingen voor artisjokken. Wie geniet er niet van een stevig bord gekookte artisjokken met een beetje azijn en olijfolie? Heerlijk! Maar ze zijn niet alleen lekker. Deze groente heeft ook een aantal medicinale voordelen waar je je bewust van moet zijn. Laten we in dit artikel eens kijken naar een aantal krachtige medicinale toepassingen van artisjokken!


Geneeskrachtige toepassingen voor artisjokken

Artisjok is echt een geneeskrachtige plant die in elk gezin op tafel zou moeten staan. Sommige mensen, die niet weten hoe ze artisjokken moeten bereiden, vermijden ze en missen hun mogelijkheden en voordelen. Dat is jammer, want artisjokken zijn wereldwijd verkrijgbaar en bieden een heleboel voordelen voor de gezondheid.


1 . Artisjokken, gezond voor de lever

Dit is een feit. Artisjokken versnellen het herstel van de lever en helpen dit vitale orgaan te verjongen. Artisjokken vernieuwen niet alleen dode cellen, maar bevorderen ook de productie van gal. Ze zijn ideaal voor de behandeling van ziekten zoals hepatitis, cirrose of een slechte leverfunctie. Ze drinken is een geweldige manier om al hun voordelen te ervaren.


2. Artisjok helpt je gewicht te verliezen

Artisjokken zijn ideaal om vet te verbranden. Hun vochtafdrijvende en reinigende eigenschappen helpen je om schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Drink dagelijks dezelfde drank als hierboven vermeld voor de lever. Vergeet niet dat dit een aanvulling is op een gezond dieet.


3. Goed voor het hart

Regelmatige consumptie van artisjokken zuivert het bloed. Ze zijn perfect voor het verminderen van slecht cholesterol en triglyceriden. Bovendien kunnen ze de bloedsuikerspiegel verlagen, waardoor ze ideaal zijn voor diabetici. Ze zijn uitstekend voor je hart!


4. Stimuleert de stofwisseling en spijsvertering

Dankzij hun vezelgehalte en reinigende eigenschappen zijn artisjokken geweldig om de spijsvertering te verbeteren. Als je je zwaar voelt, je eetlust kwijt bent of last hebt van constipatie, aarzel dan niet om wat artisjokken te koken of gewoon te stomen. Ze genezen darmontsteking en reguleren de stofwisseling terwijl ze de spijsvertering versterken.


5. Ze geven je energie

Weet je hoeveel vitamines er in een artisjok zitten? Het zijn waardevolle bronnen van vitamine A en B6: ze zitten ook boordevol mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium en ijzer... die essentieel zijn voor het omzetten van koolhydraten in energie die je lichaam kan gebruiken.


6. Behandeling voor galblaas

Soms werkt de galblaas niet goed, waardoor de spijsvertering wordt vertraagd en het risico op de vorming van galstenen in de galblaas toeneemt. Om galsteen te behandelen maak je een drankje van 5 gedroogde artisjokbladeren. Voeg een paar druppels citroensap toe en drink het na de lunch. Sommige mensen combineren hun drankje met het kruid boldo, waardoor de geneeskrachtige werking wordt versterkt.



7. Vermindert de urinezuurspiegel

Wanneer je lijdt aan de werking van hoge niveaus van urinezuur, vindt er een ophoping van kristallen in het bloed plaats, die de aderen en slagaders verstoppen en pijn veroorzaken. Dit schadelijke product wordt geproduceerd door voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte, stoffen die in alle vlees voorkomen. Frequente consumptie van zee-egels in koele salades of smakelijke gestoomde groenten vermindert geleidelijk het urinezuur, evenals problemen die geassocieerd worden met artritis.


Recept


Lekkere artisjokken
Artisjok gerecht

Artisjokken met citroen

Dit smeuïge, aromatische gerecht is een traditioneel vastengerecht op basis van artisjokken en andere groenten. Het is heel gemakkelijk te bereiden en het duurt maar 40 minuten om het klaar te maken. Geniet ervan met een sneetje brood om in deze rijke citroensaus te dippen. Eet smakelijk!

Ingrediënten die je nodig hebt voor 3 porties

  • 8 artisjokharten (vers of in bokal)

  • 1 ui

  • 2 aardappelen

  • 2 wortelen

  • 5 lente-uitjes

  • 2 eetlepels dille

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 1-2 citroenen

  • 1 eetlepel bloem g.o.h.

  • 1 theelepel zout

  • ½ theelepel versgemalen peper

Instructies

  1. Begin met het schoonmaken en snijden van je groenten. Pel en snipper een ui en 5 lente-uitjes.

  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

  3. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes of blokjes.

  4. Snijd de dille fijn.

  5. Als je verse artisjokken gebruikt, verwijder dan de bladeren en harde delen tot je bij het hart van de artisjok komt. Verwijder het harige gedeelte en leg de artisjokharten in een kom met water om te voorkomen dat ze zwart worden. Als je bevroren artisjokken gebruikt, haal ze dan een half uur van tevoren uit de vriezer. Artisjok uit bokaal kan je onmidelijk gebruiken

  6. Doe de olijfolie in een steelpan en verhit op middelhoog vuur.

  7. Voeg de ui toe en fruit 4-5 minuten.

  8. Voeg de wortelen, aardappelen, groene uien, artisjokken, zout en peper toe.

  9. Voeg 2 glazen water toe, zet het vuur laag en laat 30 minuten koken met het deksel eraf.

  10. Haal het deksel eraf en voeg de gehakte dille toe. Meng in een kommetje het sap van 1-2 citroenen met de bloem tot het opgelost is.

  11. Voeg het citroensap en de bloem toe aan de pan met een half glas water.

  12. Roer en laat 10 minuten op middelhoog vuur staan tot de saus dikker wordt en de groenten gaar zijn.

Opmerkingen

De bloem helpt om de saus dikker te maken. Als je een glutenvrij dieet volgt, kun je de bloem weglaten of vervangen door de bloem van je voorkeur, zoals maïsmeel.


Bewaar

Je kunt de artisjokken in de koelkast bewaren voor consumptie binnen 2-3 dagen.


Voedingswaarde (per portie)

Calorieën: 294kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 5g | Cholesterol: 0mg | Vet: 19g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudig onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Vezels: 7g | Natrium: 832mg | Kalium: 799mg | Suiker: 5g

De voedingsinformatie is berekend met behulp van een online platform en is alleen bedoeld ter informatie en begeleiding.

402 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page