top of page
Foto van schrijverDimi

Therapeutische eigenschappen van prei + recept



Prei is een van onze populairste groenten. Hij is nauw verwant aan de ui en is een winterharde plant met een krachtige groei.

Het wordt overal als groente geteeld, door zaaien of door het verplanten van kleine plantjes. De variëteiten worden onderscheiden op basis van het groeiseizoen (zomer, winter, herfstoogst), de vorm van de bol en de lengte van de stengel.


De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied en werd in Europa geïntroduceerd door de Romeinen.

Het is een hoge en slanke plant met een lange cilindrische stengel die bestaat uit overlappende bladeren. Hij groeit goed in een koel klimaat met regelmatige regenval.


In het eerste jaar groeien er lange speervormige bladeren en een dikke vlezige basis aan een stengel. De vlezige bases van de bladeren overlappen elkaar om een bijna cilindrische, dikke en lange bol te vormen.


De vrucht van de prei heeft een kapsel en bevat veel zwarte zaden. Zaaien kan rechtstreeks op het veld of in een speciale koude bak van maart tot juni. Na het zaaien moeten er 2 tot 3 maanden voorbijgaan voordat de zaailingen opkomen. Uitplanten gebeurt in de zomermaanden, maar niet rechtstreeks, omdat de zaailingen op een speciale droge plek moeten drogen. De oogst vindt plaats in de winter. Prei is bestand tegen lage temperaturen en kan temperaturen tot 0 graden verdragen.


Bestanddelen

Bestaat voor 90% uit water. Bevat flavonoïden, foliumzuur, vitamine A, C, E, K, thiamine en niacine. Het bevat ook kalium, calcium, selenium en magnesium, mangaan en zink en antioxidanten zoals carotenoïden, xanthine en luteïne.

Ze bevatten weinig calorieën (100 g verse stengels bevatten 61 calorieën) en hun langwerpige stengels leveren goede hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels.


Therapeutische werking en gebruik

  • De meeste studies over prei correleren hun consumptie met een goede gezondheid van het hart.

  • Prei bevat flavonoïden, die beschermen tegen sommige vormen van kanker, zoals darm- en borstkanker.

  • Bestrijdt bloedarmoede.

  • Het heeft een antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking.

  • Het eten van prei wordt ook in verband gebracht met een lager risico op verschillende soorten kanker, vooral darm- en prostaatkanker.

  • Prei helpt het lichaam om infecties en ontstekingen te bestrijden. Vanwege deze eigenschap is de frequente consumptie ervan vooral nuttig bij artritis en ontstekingen aan de urinewegen.

  • Prei bevat vezels. De antioxidanten worden omgezet in allicine. Deze stof helpt het lichaam om ziektekiemen, bacteriën en virussen te bestrijden. Het verlaagt ook het cholesterolgehalte.

  • Kan helpen bij brandend maagzuur, maagzweer en ontsteking van het spijsverteringskanaal.

  • Dezelfde stof die hierboven is genoemd, namelijk allicine, verbetert de werking van bloedvaten, vermindert hoge bloeddruk, neemt het risico op bloedstolsels weg, maar ook het risico op coronaire hartziekten en beroertes.

  • Sinds de tijd van Hippocrates wordt prei beschouwd als heilzaam voor het goed functioneren van de urinewegen, terwijl het tegelijkertijd effectief is tegen zwelling van de ledematen. Het bestrijdt het vasthouden van vocht, vermoeidheid en het verschijnen van sinaasappelschil (cellulitis) op het lichaam van vrouwen.

  • Prei kan diarree bestrijden, darmparasieten en helpt bij constipatie.

  • Prei kan helpen met huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.

  • Het eten van prei helpt ook bij een betere gezondheid van de huid van zowel het gezicht als het hele lichaam.


Recept Prasoryzo


Ingrediënten

  • 1 -2 kg verse prei, in stukken gesneden, alleen het witte gedeelte

  • 2 droge uien, fijngesneden

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 1 rijpe tomaat, geraspt

  • Fijne olijfolie

  • 1 kop rijst

  • 500 ml groenten- of kippenbouillon

  • Zout

  • Vers gemalen peper


Bereidingswijze


  1. Doe 2-3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de uien al roerend met een houten lepel.

  2. Voeg de prei toe en bak deze 2-3 minuten op middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren.

  3. Voeg de tomatenpuree toe en zorg dat deze tot op de bodem van de pan komt, roer en breng 2-3 minuten aan de kook.

  4. Voeg de tomaat toe en vul aan met twee glazen groente- of kippenbouillon en breng nog 10 minuten aan de kook.

  5. Voeg de rijst toe en roer opnieuw voorzichtig en voeg meer hete bouillon toe om het voedsel te bedekken en nog 2-3 minuten.

  6. Breng op smaak met zout en peper en laat 30 minuten sudderen in een afgedekte pan. Zorg ervoor dat de rijst niet verstrikt raakt en roer regelmatig. Voeg indien nodig nog wat heet water toe.

  7. Schud de pan en haal van het vuur. Laat het afkoelen

  8. Smakelijk :)



28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page